Emprendre és deixar-ho tot d’avui per demà?
Hi ha moltes creences que envolten l’emprenedoria: emprendre vol dir deixar-ho tot, vol dir saltar al buit, vol dir arriscar-se molt. Emprendre és molt perillós, és molt fàcil fracassar, està destinat al fracàs, és molt arriscat… i un llarg etcètera que envolta al concepte emprendre.
Moltes persones pensen que, quan decideixes emprendre és com si t’agafès un rampell i pum! deixo la feina i començo un negoci. I apali tu, a lluitar! Saltem al buit i dale…
Per emprendre cal, primer, pensar molt, planificar molt, provar molt.
No podem deixar una feina de cop i volta ni iniciar un negoci sense crear la nostra pròpia xarxa de protecció. El problema és que tenim la sensació de saltar al buit perquè, en aquest cas, tot dependrà només de nosaltres.
Tenim la falsa sensació de seguretat perquè deixem en mans d’una altra persona (una empresa que ens paga un sou) la nostra estabilitat. Però, i si ara mateix et fessin fora? Creus que seguiries tenint la mateixa sensació? No, perquè llavors sentiràs que tot depèn de tu.
I aquí és on està el tema. No som persones preparades. Pensem que, tot el que només depen de nosaltres és molt arriscat i que no serem persones capaces de desenvolupar-nos sense ajuda. El nostre desempoderament arriba molt lluny.
Per tant, si no ets feliç a la teva feina i/o et fa molta il·lusió emprendre un negoci, busca tu la teva pròpia xarxa de seguretat. Agafa tu les regnes, no depenguis de tercers. Sigues tu qui planifica, qui té el control sobre la situació.
T’explicaré les quatre primeres fases que et poden ajudar abans de fer un canvi de feina a emprenedoria. Mentre fas aquestes fases pràctiques, serà molt important que també facis autoconeixement i creixement personal, perquè la base de la teva empresa seràs tu. Però d’això en parlaré un altre dia.
Primera fase: reflexió i recull de dades.
Per què vull emprendre? Puc emprendre? En quines condicions podré emprendre? Quants diners tinc? Quines despeses tinc? Quants diners necessito per mantenir-me durant un any? Quines altres possibilitats d'ingressar tinc?
No puc deixar una feina, no tenir estalvis ni ningú que em pugui ajudar econòmicament i deixar la feina per emprendre. Requerirà una transició, un control econòmic, una sèrie de passos que em permeti tenir el negoci que jo vull.
Segona fase: planificació
Una planificació del negoci en si: Què vull fer? Com ho vull fer? Per on puc començar? Què necessito? Saber on soc i cap on vaig. Estudiar qui fa el mateix que jo vull fer. Estudiar a qui li pot interessar el que jo vull fer. Aprendre, informar-me.
Tercera fase: provar, testejar.
Important fer de becari/a a la nostra futura empresa. Provar amb amics i coneguts, oferir el servei en una fase de prova. Practicar amb desconeguts que puguin necessitar la nostra ajuda. Preguntar què li interessa a la gent, rectificar en funció d’aquestes respostes. Obtenir feedback. Recollir dades que ens puguin ajudar a formalitzar la idea de negoci de forma més concreta.
Quarta fase: planificar el canvi
Assegurant tenir un pla A, B, C preparats. Fer una previsió de l’evolució. Buscar assessorament, estudiar, buscar informació. No prendre riscos molt significants, anar fent pas a pas.
Quan tot això ho tinguis clar, sentiràs una preparació, un control que et permetrà fer el canvi.